TP-LINK TL-WN823N mini wireless N USB adapter teszt

hír megjelenése: 2012. július 12.

Már régóta hiányzott az otthoni gépemből egy kicsi, de hatékony USB adapter. A PCI-E adaptereket a dupla széles videókártya miatt nem tudtam használni, a különböző nagy teljesítményű, de sajnos nagy méretű adapterek kilógó kábelei, antennái eléggé zavarták a nappali összképét.

A TP-LINK odafigyel a felhasználói visszajelzésekre és a piaci igényekre. A TL-WN823N mini USB adapter pont azt nyújtja, amit hiányoltunk: kicsi, de gyors vevőegységet. Van azonban ebben a mini eszközben még valami, ami vonzóvá teszi: Access Pointtá tudjuk átalakítani. Persze nem csavarhúzóval, forrasztópákával és kombinált fogóval, hanem a saját szoftverével. : )

Design és külső megjelenés

Fényes, lakkfekete borítása elegánssá teszi a mini TP-LINK adaptert. Mérete mindössze 39×18.35×7.87mm, vagyis legnagyobb “kiterjedése” alig 4 cm. Erre aligha mondanám, hogy nagydarab, vagy zavaró. Ráadásul a szélei le vannak kerekítve, így kényelmes bedugni vagy kihúzni még akkor is, ha mellette több USB eszköz is sorakozik. A TP-LINK nanorouteréhez hasonlóan nem egyszerű kartonban, hanem matt fóliás, arannyal és domborral megnyomott TP-LINK logóval ellátott dobozban érkezik. Az eszköz mellé kapunk még egy gyors telepítési útmutatót, egy CD-t a driverrel és az adapter beállításához szükséges programmal is.

A tudás hatalom

Nem elég, hogy jól néz ki, de ráadásul sokat is tud. Nézzük meg részletesen, hogy mit.

  • Wireless N 300Mbps átviteli sebesség
  • Vezeték nélküli titkosítás egy gombnyomással a WPS(Wi-Fi Protected Setup) kapcsolóval
  • Vezeték nélküli hálózati megosztás a Soft AP funkcióval
  • 64/128 WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK biztonság
  • Windows XP 32/64bit, Vista 32/64bit, Windows 7 32/64bit támogatás
  • Sony PSP X-Link támogatásd Windows XP alatt

Tekintsük át a hálózati szabványokat és az egyéb technikai jellemzőket:

Hardver jellemzők
Felület USB 2.0
Kapcsolók Wi-Fi Protected Setup (WPS) kapcsoló
Méretek
(szélesség x mélység x magasság)
39 x 18.35 x 7.87mm
Antenna típus Belső
Vezeték nélküli jellemzők
Vezeték nélküli szabványok IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n
Frekvencia 2.400~2.4835GHz
Jel arány 11b: Akár 11Mbps (dinamikus)
11g: Akár 54Mbps (dinamikus)
11n: Akár 300Mbps (dinamikus)
EIRP <20dBm (EIRP)
Vételi érzékenység 300M: -65dBm@10% PER
270M: -65dBm@10% PER
130M: -68dBm@10% PER
108M: -68dBm@10% PER
54M: -72dBm@10% PER
11M: -85dBm@8% PER
6M: -87dBm@10% PER
1M:-93dBm@8% PER
Vezeték nélküli módok Soft AP (Access Point=hozzáférési pont) mód
Kliens mód (Ad-hoc/Infrastructure hálózat támogatás)
Biztonság 64/128-bit WEP
WPA-PSK / WPA2-PSK
WPA / WPA2
Modulációs technológia DBPSK, DQPSK, CCK, OFDM, 16-QAM, 64-QAM
Egyéb jellemzők
Tanúsítvány CE, FCC, IC, RoHS
Doboz tartalma TL-WN823N vezeték nélküli USB adapter
Eszköz és meghajtóprogram CD
Gyors telepítési útmutató
Rendszer követelmények Windows 7 (32/64bites)
Windows Vista (32/64bites)
Windows XP (32/64bites)
Környezet Működési hőmérséklet: 0℃~40℃
Tárolási hőmérséklet: -40℃~70℃
Működési páratartalom: 10%~90% nem lecsapódó
Tárolási páratartalom: 5%~90% nem lecsapódó

TP-LINK TL-WN823N Soft AP (Access Point) mód és egyéb finomságok

A TL-WN823 mini USB adapter egyik legnagyobb előnye, hogy nem csak normál adapterként, hanem szoftveresen hozzáférési pontként (AP, Access Point) is képes üzemelni. Ehhez a mellékelt CD-n található TP-LINK Wireless Configuration Utility-t kell feltelepíteni (ami egyébként felteszi a meghajtóprogramot is egyből). A program összesen 6 menüből áll:

– Status

Megnézhetjük mely hálózathoz csatlakozunk, annak összes jellemzőjével együtt (MAC Address, IP cím, kapcsolódási sebesség, jelerősség, stb.)

– WPS (Wireless Protected Setup)

Megadhatjuk a hálózati biztonság tulajdonságait. A 823N ugyanis a legtöbb TP-LINK termékhez hasonlóan rendelkezik az ún. WPS kapcsolóval, amellyel egy gombnyomással tudjuk felállítani a hálózati kapcsolatot titkosítással együtt. Itt ki tudjuk választani, hogy csak a gombokat nyomogassuk az adapteren és a routeren, vagy mi adhassuk meg a PIN kódot a router, vagy az adapter számára.

– Network (Hálózat)

Itt látjuk az elérhető vezeték nélküli hálózatokat, azok SSID-jét (ha nyilvános), a titkosítás típusát, a csatorna azonosítóját, valamint a jelerősséget. Kapcsolódáshoz kattintson duplán a hálózat nevére, majd adjuk meg a hálózati kulcsot. Itt a program tájékoztat arról, hogy ha a router, amihez csatlakozni szeretnénk támogatja a WPS-t, akkor nyomjuk meg a routeren a gombot, így automatikusan kap kulcsot az adapter.

– Profile (Saját profil)

Ez főleg akkor hasznos, ha olyan hálózathoz akarunk csatlakozni, amely nem nyilvános, vagyis az SSID-jét nem sugározza, de attól még be van kapcsolva. Az Add gombra kattintva adjuk meg a Profil nevét (ez csak nekünk kell azonosításra), az SSID-t, és a többi adatot, majd a Save gombra kattintva mentsük el a hálózatot. Ha ezt a hálózatot akarjuk használni, előtte még jelöljük be a Start this connection automatically kapcsolót.

– Advanced (Haladó beállítások)

Be tudjuk állítani a szoftveres AP módot, valamint bekapcsolhatjuk az energiatakarékos üzemmódot is. A Soft AP mód bekapcsolására a program rákérdez a biztonság kedvéért. Nyomjuk OK-t, majd állítsuk be új hálózatunkat.

– Soft AP beállítások

Az itt található beállításokkal érhetik el a megosztott, új hálózatot és az internet kapcsolatot (ha van) az újonnan kapcsolódó felhasználók. Saját SSID név, titkosítás típusa, hálózati jelszó és saját kulcs. Hasznos kis cucc, az biztos.

TP-LINK TL-WN823N értékelés

Kifejezetten PC-hez ajánljuk a TP-LINK új USB adapterét, mely nemcsak méretével, hanem tudásával és sebességével is kitűnik az eddigi felhozatalból. Tetszett, hogy a kis méret ellenére van benne WPS kapcsoló, de még jobban, hogy egy szoftveres hozzáférési pontot is beleépítettek.

Az ára és a tudása nagyon is összhangban van egymással, így mindenképpen az ajánlott kategóriába tartozik.

A terméket megvásárolhatjátok itt.

, , , ,


Szólj hozzá!

A webáruházban leadott rendeléseket nem teljesítjük, mivel a domain név eladó státuszban van!